Besbelli Şeyler

Bazen besbelli, apaçık ortada dediğimiz şeyler besbelli yanlış olabiliyor. Bu yanıldığımız besbellilikleri bir öğrenme aracı olarak gördüğümüzde hatta hayatımızdaki besbelliliklere meydan okuduğumuzda ise fark yaratma şansına sahip oluyoruz. Birçok başarılı girişimcinin kabul görmüş besbellilikleri sorgulayabildiği için başarılı olduğuna inanıyorum.

‘Obvious’ kelimesinin Türkçe en iyi karşılığı nedir diye düşündüm ve başlığı ‘Besbelli’ koymaya karar verdim, dilbilim ile ilgilenen arkadaşlar eğer yanlışsa beni affedin.Yazımı II. Dünya Savaşı’ndan bir hikaye ile başlayacağım.

 

II. Dünya Savaşı’nda Alman uçak savarlara çok kayıp veren Kraliyet Hava Kuvvetleri (İngilizce Royal Air Force) bu duruma bir çözüm bulmak amacıyla uçaklarının zırhlarına ek destek yapmak ister. Bu takviyeyi uçakların hangi bölümlerine yapacaklarını ise saldıraya uğrayıp geri çekilen uçakların üzerindeki kurşun deliklerini inceleyerek yapmaya karar verirler. En çok kurşun deliği neredeyse oraya takviye yapmak gereklidir diye düşünürler. Bu, ‘besbelli’ bir yaklaşımdır fakat yanlıştır.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Benzersiz bir kariyer yolculuğu; Girişimcilik

Genç yaşta mücadeleci olmak bizlere benzersiz bir deneyim yaşatmakla kalmayıp, içerisinde bulunduğumuz zor durumların üstesinden gelmemizi sağlıyor. Gençken toprağa atılan her tohum geleceğe umut ekmeye devam ediyor. Her şey ne istediğimizi anlamakla başlıyor ve isteklerimizi gerçekleştirebilmenin yollarını ararken sizin de karşınıza “Girişimcilik” çıktıysa bu yazı sizin için.

Kıvılcım Anı

Kitapları bana ilham veren, yazar ve konuşmacı Malcolm Gladwell’in ilk kitabı olan “Tipping Point”, Türkçe’ye çevrildiği haliyle “Kıvılcım Anı”ndan bahsetmek istiyorum. Bu kitap tam olarak, neden bazı fikirler, ürünler yayılıyorken, diğerleri yerinde sayıyor’a somut örnekler ve sosyolojik/psikolojik deneylerle cevap buluyor.